"Ik zit hier al twee jaar zonder bezoek"

Het beklemmende gevoel, de besloten geur, de indringende geluiden… Wie nooit in een gevangenis is geweest, kan er zich nauwelijks iets bij voorstellen. In de reeks "Leuven hulp" wordt de kijker 8 weken lang de bevoorrechte getuige van het dagelijkse leven achter de tralies. Theatermakers Ewout en Thomas werken met een tiental gedetineerden aan een theatervoorstelling. Het wordt elke week bang afwachten of dat wel zal lukken. Justitiejournaliste Machteld Libert bekijkt elke week de nieuwe aflevering.

Maandag 4 januari in Leuven Hulp

"Ik zit hier al twee jaar zonder bezoek"

Alarm in de gevangenis. Alle cipiers rennen naar een cel. Iemands stoppen zijn doorgeslagen. Crisisvergadering na de try-out van het theaterproject. De directie pikt het niet dat een deel van de voorstelling in het pikdonker verloopt. "Teveel mensen zitten hier voor agressie en zouden daar misbruik kunnen van maken."

Peter ziet het theaterproject niet meer zitten, hij heeft schrik voor gezichtsverlies. Veel zelfvertrouwen heeft Peter niet. Peter dronk vroeger ettelijke flessen whisky per dag, hij kon iedereen onder tafel drinken. Nu staat zijn leven in de gevangenis in het teken van controle krijgen over zichzelf, niet meer drinken en slachtoffers terug betalen. Tussendoor een spelletje op de playstation.

"Mensen steken altijd een mes in uw rug." Peters vertrouwen in mensen is compleet verdwenen. "Mij in gevangenis steken, doet mij niets. Het enige is mijn honden, daar straffen ze mij mee."

Dilges wordt geconfronteerd met nieuwe feiten, maar hij ontkent. Hij wijst naar zoveel andere inbrekers die nooit opgepakt worden. Dilges kan het nog steeds niet, zijn verantwoordelijkheid nemen.

Antonio kan de spanning in de gevangenis niet langer aan. ’s Nachts kan hij niet meer slapen. "Vrijheid is zo erg om te missen." Ook al komt zijn advocaat nogmaals uitleggen waarom hij nog even moet wachten op zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling, hij gaat wild tekeer en riskeert een tuchtrapport. En Christos mag na een maand strikt regime weer contact hebben met medegevangenen.

Leuven hulp

Maandag om 21.15 uur op Eén.

Een uniek document over schuld en boete, gemiste kansen en het eeuwige voornemen om nooit meer naar de gevangenis terug te keren.

Wie wil deelnemen aan een gespreksgroep in de gevangenis kan mailen naar bartschoovaerts@hotmail.com