"Leterme wordt bewaker Belgisch immobilisme"

In een reactie op de uitspraken van premier Yves Leterme zegt Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois (N-VA) dat hij vreest dat de premier de bewaker van het Belgische immobilisme dreigt te worden.

In Terzake op Canvas toonde Bourgeois zich teleurgesteld over de nieuwe aanpak van premier Yves Leterme (CD&V). Volgens de N-VA-voorman dreigt die de weg op te gaan van ex-premier Guy Verhofstadt van Vlaams voorman tot "bewaker van het Belgische immobilsme".

Bourgeois herinnert er aan dat zijn voormalige kartelpartner Leterme in 2007 naar het federale niveau is gegaan om daar net meer bevoegdheden over te hevelen naar Vlaanderen. Dat dreigt nu verlaten te worden, net als de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde.

Volgens de N-VA-topman is de situatie nu veraf van die in 2007, maar is er nog steeds erg veel nood aan meer Vlaamse bevoegdheden, onder meer op het vlak van asielbeleid en de werkgelegenheid, waar Franstalige ministers ingaan tegen Vlaamse belangen.

Dat een stemming over BHV tot een crisis zou leiden, vindt Bourgeois vreemd, want volgens hem worden in het federale parlement voortdurend beslissingen genomen tegen de Vlaamse meerderheid in, zegt hij.