"Minder personeel, geen collectief ontslag"

Piet Van Roe, gedelegeerd bestuurder ad interim van de VRT, heeft zijn nieuwjaarsspeech gehouden. Hij legde drie klemtonen: de organisatie opnieuw stroomlijnen, besparen en de steun herwinnen van de bondgenoten.

Piet Van Roe begon nog met een vrolijke noot - "collega's, hier ben ik weer" - maar moest daarna snel overgaan tot de bittere ernst. "Ik weet dat mijn boodschap niet leuk zal zijn, maar het zou niet geloofwaardig zijn om rond de pot te draaien."

De structuur van de VRT wordt opnieuw bijgestuurd. Van Roe blijft geloven in het crossmediale model dat werd ingevoerd in 2007, maar zegt dat het te weinig is bijgestuurd. Dat moet nu wel gebeuren.

"De structuur wordt ingrijpend vereenvoudigd, te beginnen met de directie", belooft Van Roe. En hij wil snel gaan: "We hebben geen tijd te verliezen."

Besparen op personeel en werkingsmiddelen

De aangekondigde besparingen noemde Van Roe "een zeer harde noot om te kraken." De VRT zal het moeten doen met minder personeel, maar er komt geen collectieve ontslagronde, klonk het. "Ik zal er alles aan doen om naakte ontslagen te vermijden." Het snoeien zal van hoog naar laag gebeuren, zei Van Roe nog.

Ook in de eigen programma's wordt het mes gezet , "maar we blijven inzetten op een sterk intern productiehuis". Niet noodzakelijk minder dus, maar wel met minder middelen.

"Bondgenoten herwinnen"

Van Roe wil voorts dat de VRT de steun herwint van de bondgenoten. "De VRT heeft bitter weinig bondgenoten, en dat geldt voor alle politieke families", zei hij. "Dat is me het meest opgevallen sinds ik opnieuw aan het hoofd sta van de VRT." Dat moet dus veranderen.

Volgens Van Roe zal het vertrouwen herwonnen worden als de reorganisatie een succes wordt. Hij riep het personeel ook op om geen conflictsituaties te creëren. "We moeten incidenten en nodeloze provocaties vermijden."