Aantal geboortes in Vlaanderen daalt licht

Vorig jaar zijn er in Vlaanderen minder ziekenhuisbevallingen geregistreerd. De daling komt er na zes opeenvolgende jaren van stijging.

Het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie in Vlaanderen telde vorig jaar 66.944 ziekenhuisbevallingen. Dat zijn er 597 minder dan in 2008, een daling van 0,9 procent. 

De daling was het grootst in West-Vlaanderen (-3,4 procent). In Antwerpen (-0,3), Vlaams-Brabant (-0,6) en Oost-Vlaanderen (-0,6) was er een lichte terugval. Enkel Limburg volgde de trend niet, met een stijging van 0,4 procent.

Leen Du Bois van Kind en Gezin bevestigt de cijfers en zag in de eerste elf maanden van 2009 een daling van net geen procent. Het geboortecijfer voor 2009 blijft dus wel nog op het niveau van 2007. "Het is dus niet zo dat we helemaal terugkeren naar het jaar 2003", aldus nog Du Bois.

Du Bois vindt het voorbarig om conclusies te trekken, maar zegt dat het aantal geboortes mogelijk te verklaren is door de crisis.

Tragere groei in eerste levensjaar bij borstvoeding

Kinderen die borstvoeding krijgen, groeien in hun eerste levensjaar iets trager dan gemiddeld. Ze zijn na één jaar ruim een centimeter kleiner, en wegen ook een halve kilogram minder dan gemiddeld.

Die achterstand halen ze evenwel probleemloos in tegen dat ze drie jaar oud zijn, blijkt nog uit onderzoek van de VUB, samen met de KULeuven.

Overigens worden Vlaamse kinderen vanaf vijf jaar steeds groter en zwaarder. Per tien jaar komt er ongeveer één centimeter, maar ook één kilogram bij. En dat betekent dat alsmaar meer kinderen kampen met overgewicht.