Airbus van het leger heeft opnieuw probleem

De Airbus A330 die gehuurd wordt door het leger, is na het opstijgen opnieuw moeten landen in Melsbroek. Het is al het derde probleem op korte tijd.

Het toestel was vanmiddag vertrokken op de militaire luchthaven Melsbroek. Het moest 136 Belgische militairen van de ISAF-vredesmacht naar Doesjanbe, de hoofdstad van Tadzjikistan brengen. Van daaruit moesten die militairen naar Afghanistan gaan.

Omdat het landingsgestel niet kon opgehaald worden, keerde het vliegtuig kort na het opstijgen terug naar Melsbroek. Het bleef nog anderhalf uur rondvliegen om brandstof te verbruiken en is daarna veilig geland in Melsbroek.

De voorbije maand zijn er al twee incidenten geweest met het vliegtuig. Eerst moest premier Yves Leterme (CD&V) wachten op een herstelling om een bezoek te brengen aan de troepen in Afghanistan.

Vorige week kwam het toestel met een wiel in de modderige grasberm in Melsbroek terecht, waarna het moest worden weggetrokken.

Het leger huurt de Airbus A330 van de Portugese maatschappij Hi Fly ter vervanging van twee verouderde Airbussen A310. Defensie betaalt daar jaarlijks 12 miljoen euro voor en koos voor Hi Fly omdat die maatschappij goedkoper was. Het toestel wordt ook gebruikt door de koninklijke familie.