Belgische actrice oogst weer lof in de VS

"The hurt locker", een drama van regisseur Kathryn Bigelow over de oorlog in Irak, is door de Amerikaanse filmrecensenten uitgeroepen tot beste film van het afgelopen jaar. De Belgische Yolande Moreau werd verkozen tot beste actrice.

In de aanloop naar de Oscars worden er traditioneel volop andere onderscheidingen uitgedeeld in de Amerikaanse filmwereld. Ook de National Society of Film Critics, de nationale vereniging van filmrecensenten, heeft zijn favorieten van het afgelopen jaar gekozen.

"The hurt locker" gaat over een Amerikaanse elite-eenheid in Bagdad. Hoofdrolspeler Jeremy Renner werd verkozen tot beste acteur. De film werd eerder al uitgeroepen tot beste prent van het jaar door de Los Angeles Film Critics Association.

De Brusselse Yolande Moreau werd uitgeroepen to beste actrice voor haar vertolking van de kunstenares Seraphine de Senlis in de Franse film "Seraphine".

Het is al de tweede keer dat ze lof krijgt van de Amerikaanse filmpers. Eerder riep ook de Los Angeles Film Critics Association haar uit tot beste actrice. Ze kreeg ook al een César, de belangrijkste Franse filmprijs, voor haar rol in "Seraphine".