Bewoner van asielcentrum Vottem is overleden

In het gesloten centrum voor asielzoekers in Vottem, nabij Luik, is een 31-jarige bewoner vanmorgen gestorven. Enkele medebewoners hebben aangekondigd dat ze in hongerstaking zijn gegaan, maar de dienst Vreemdelingenzaken ontkent dat.

Het slachtoffer was op 31 december in het centrum van Vottem aangekomen. Hij stelde er zich voor als Irakees, maar gaf toen blijkbaar een valse identiteit op. De man bleek van Tunesische afkomst  te zijn en een andere naam te dragen. Dat meldt het parket van Luik.

De man zou overleden zijn aan de gevolgen van de inname van methadon en van benzodiazepine.

De organisatie Cracpe (Collectif de Résistance contre les Centres Fermés pour Etrangers) liet eerder al weten dat de man ziek was en stelt dat hij niet correct werd verzorgd. Enkele medebewoners van het asielcentrum zouden nu een hongerstaking zijn begonnen als protest tegen de gebrekkige medische verzorging in het centrum.

"Zeven van de 25 personen van de betrokken vleugel hebben vanmiddag niet gegeten", aldus directeur Jacobs tegen het persbureau Belga. De dienst Vreemdelingenzaken ontkent evenwel dat er een hongerstaking is bij de bewoners van het centrum.

In het gesloten asielcentrum van Vottem zitten alles samen 120 mensen, die allen het bevel gekregen hebben het land te verlaten. Het parket van Luik gaf toestemming om de man te begraven.