Derde echtgenote en al plannen voor een vierde

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma is vandaag getrouwd met zijn derde vrouw, maar vindt dat blijkbaar nog niet voldoende. Naar verluidt is hij al verloofd met een vierde vrouw.

Zuma en zijn 36-jarige verloofde Thobeka Mabhija (tweede van links op de foto) zouden normaal gezien vorig jaar al in het huwelijksbootje stappen, maar de politieke carrière van Zuma kreeg toen voorrang.

Polygamie is een traditionele praktijk in de Zulugemeenschap waartoe Zuma behoort. Volgens de traditie moeten de twee huidige echtgenotes van Zuma de nieuwe vrouw goedkeuren en op de huwelijksplechtigheid aanwezig zijn.

De 67-jarige Zuma is nu met zijn derde vrouw getrouwd, maar blijkbaar is dat nog niet voldoende voor de man. Naar verluidt zou hij al verloofd zijn met een vierde vrouw. Zijn nieuwe verloofde zou namelijk al zogenoemde umbondo, of huwelijksgeschenken, aan de familie Zuma gegeven hebben, de laatste traditionele gebeurtenis voor het eigenlijke huwelijk.

Het huwelijk van vandaag is overigens al het vijfde van Zuma. Hij trouwde in 1973 met zijn huidige eerste vrouw en twee jaar geleden met zijn huidige tweede vrouw. Zuma is ook al eens gescheiden en een van zijn vroegere vrouwen overleed in 2000.

De polygamie van de president wordt niet overal op gejuich onthaald. Vooral jongere Zuid-Afrikanen vinden dat polygamie niet thuishoort in een moderne samenleving.

lees ook