Een koudegolf trekt over Azië

In India heeft een koudegolf aan minstens honderd mensen het leven gekost. Vooral daklozen in de noordelijke en oostelijke regio's, inbegrepen de hoofdstad Delhi, zijn getroffen.

Volgens de weerkundige diensten zal de kou, met temperaturen onder het vriespunt, ook nog de komende dagen aanhouden.

Dichte mist leidde tegelijkertijd tot heel wat verkeershinder. In het noorden van India liepen gisteren ruim honderd vluchten vertragingen op. Ook het spoorwegverkeer was verstoord.

Heel wat toeristen, die de Taj Mahal in Agra bezochten, waren ontgoocheld. Het wereldberoemde witmarmeren mausoleum uit de 17e eeuw is sinds het begin van het jaar in een dichte nevel gehuld.

Ook in het naburige Bangladesh zijn er door de ongewone koude al 25 mensen om het leven gekomen. Ook hier gaat het voornamelijk om daklozen.

Peking onder dikke sneeuwlaag

In de Chinese hoofdstad Peking ligt het verkeer intussen grotendeels lam door hevige sneeuwval.

Zondagavond zijn meer dan 200 vertrekkende vluchten van de Bejing Capital Airport geannuleerd. De luchthaven van de naburige kuststad Tianjin was gesloten.

Ook de snelwegen zijn gesloten en volgens de Chinese media zouden de lagere en middelbare scholen vandaag eveneens dicht blijven.

De komende dagen is een strakke wind voorspeld en de temperatuur zou zakken tot -16 graden Celsius. Dat is volgens het Beijing Evening News de laagste temperatuur in Peking in 30 jaar tijd. In het noorden van het land kan de temperatuur zelfs tot -26 graden zakken.

Ook in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel ligt het verkeer helemaal in de knoop door de zware sneeuwval. De sneeuwlaag bedraagt er 26 centimeter, een record sinds 1969.