Franse ambassade in Jemen sluit de deuren

Frankrijk sluit zijn ambassade in Jemen. Het land volgt daarmee het voorbeeld van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, die gisteren al beslisten om dat te doen.

Ook Japan besliste vandaag om zijn consulaire diensten op te schorten en Spanje heeft de publieke toegang tot zijn ambassade beperkt. De beslissing van de landen komt er nadat zes vrachtwagens, geladen met wapens en explosieven, zoek zijn geraakt in Sanaa. 

De landen vrezen voor aanslagen van de Jemenitische tak van Al Qaeda op hun ambassades in de hoofdstad Sanaa. Jemen wordt beschouwd als de nieuwe uitvalbasis van de terroristische groepering en de ambassades van westerse landen zijn het eerste doelwit van de terroristen. Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten is de Nigeriaan die op kerstdag een aanslag wilde plegen op een Amerikaans vliegtuig, door Al Qaeda opgeleid in Jemen.

De laatste weken zijn er in het land zware gevechten geweest tussen het leger en extremistische moslims. De Jemenitische autoriteiten hebben de veiligheidsmaatregelen sterk opgedreven, zeker in de luchthaven van Sanaa en rond de verschillende ambassades.

Meest gelezen