Hoogste gebouw is geopend in Dubai

In Dubai is het hoogste gebouw ter wereld ingehuldigd. De toren is meteen herdoopt tot Burj Khalifa, een opvallend eerbetoon aan president Khalifa Bin Zayed van de Verenigde Arabische Emiraten en emir van het naburige Abu Dhabi.

Het gebouw werd ingehuldigd door emir Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, de heerser van Dubai. Dat gebeurde tijdens een groots feest en vuurwerk.. 

Opvallend is wel dat de Burj Dubai (Toren van Dubai) meteen werd omgedoopt tot Burj Khalifa. Dat is een eerbetoon aan president Khalifa Bin Zayed Al Nahyan van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) waarvan Dubai deel uitmaakt.

De Burj Khalifa moet het sluitstuk vormen van de grote investeringen in infrastructuur waarbij Dubai moest uitgrtoeien tot een financieel zakencentrum zoals New York, Londen, Tokio of Hongkong. Ook de jet set moest er zijn stek vinden in plaats van in Monaco, op luxevilla's op kunstmatige eilanden voor de kust. 

Die euforie is evenwel weggeblazen door de recente financiële crisis waardoor Dubai fors in de problemen is gekomen. Het land werd gered door noodkredieten vanuit het naburige Abu Dhabi, het staatje waarvan VAE-president Khalifa Bin Zayed ook de heerser is. De naamsverandering naar Burj Khalifa is dan ook een belangrijk gegeven in de interne keuken van de Verenigde Arabische Emiraten. 

Tot 828 meter hoog

De Burj Khalifa is met 828 meter  het hoogste gebouw ter wereld. Het gebouw is daarmee hoger dan de vorige recordhouder, de Taipei 101 in Taiwan (558 meter) maar ook hoger dan de KVLY TV-mast in de Amerikaanse staat North Dakota, sinds 1963 de hoogste structuur te wereld met 626,8 meter.

In de Burj Khalifa zijn er meer dan 160 verdiepingen met duizend appartementen, kantoren en een luxueus Armani-hotel. In de toren zijn 26.000 glasplaten gebruikt, waaraan drie maanden poetswerk is. 

De bouw is gestart in 2004 en werd uitgevoerd door het Zuid-Koreaanse Samsung Engineering & Construction, Arabtec uit de VAE en de Belgische groep Besix.