Peumans wil kwaliteit debat omhoog halen

Jan Peumans (N-VA), voorzitter van het Vlaams Parlement, wil nog meer leven blazen in de debatten in zijn parlement. Zijn goede voornemen voor 2010 is zelf meer in te grijpen.

Peumans vindt dat het parlement al een stuk levendiger is geworden sinds de parlementsleden de sprekers mogen onderbreken. Maar het kan en moet nog beter, vindt Peumans. Parlementsleden die retorisch talent ontberen, wil hij graag op cursus sturen. En hij wil ook graag zelf meer ingrijpen, zodat hij het debat meer kan stroomlijnen.

"Ik doe dat al regelmatig en dat wordt mij niet in dank afgenomen. Maar de parlementsleden moeten leren om naar de sprekers te luisteren en om niet te herhalen wat een ander al gezegd heeft", zegt Peumans in De Standaard.

Peumans wil ook de commissies opwaarderen. Hij heeft daarvoor een heus actieplan, "Plenum 2009-2014". Hij wil onder  meer minidebatten lanceren in de commissies. "Ik heb de indruk dat de commissiewerking soms wordt ondergewaardeerd. Dat is onterecht."

Woensdag komt het Vlaams Parlement voor het eerst dit jaar bijeen.