Treinen rijden met vertraging door vrieskou

Door de vrieskou waren er de hele voormiddag problemen met het spoorverkeer. De vertragingen liepen op tot zeker een halfuur. Beheerder Infrabel verwijst naar de NMBS, omdat de meeste vertragingen veroorzaakt zouden zijn door defecte treinstellen.

Op sommige lijnen waren er vertragingen tot drie kwartier. Er werden ook enkele treinen afgeschaft. De meeste vertragingen waren rond 11 uur opgelost. Op de lijn Nederland-Antwerpen-Brussel waren er nog langer grote vertragingen, volgens Infrabel waren die het gevolg van problemen met het spoorverkeer in Nederland.

De ochtendspits op de weg verliep vrij normaal. Er waren wel vertragingen, maar geen grote problemen. De strooidiensten hebben de hele nacht gewerkt om de wegen vrij te krijgen voor de eerste ochtendspits na de kerstvakantie. De meeste autosnelwegen waren goed berijdbaar. Op kleinere wegen kon het plaatselijk wel gevaarlijk glad zijn.

Op de luchthaven van Zaventem waren alle startbanen vrij. Er waren wel kleine vertragingen bij het vertrek, omdat de vliegtuigen ijsvrij moesten worden gemaakt.

Veel mensen hebben autopech

Heel wat automobilisten hadden vanochtend problemen om hun auto gestart te krijgen. De pechverhelpingsdiensten kregen veel meer oproepen dan op een normale maandag. Dat komt omdat veel auto's tijdens de kerstvakantie hebben stilgestaan, zegt Marc Van Damme van de automobilistenvereniging VAB.