Van Rompuy luidt de bel op de Brusselse beurs

Herman Van Rompuy begint vandaag aan zijn eerste werkdag als Europees president. Eind november werd hij al benoemd en hij maakte ook al enkele kennismakingsreizen, maar vandaag is zijn eerste officiële werkdag.

Van Rompuy begon de dag met het openen van de eerste handelsdag van het nieuwe jaar op de Brusselse beurs. Om 9 uur luidde hij de ceremoniële bel. "Elk jaar is anders. Elk jaar houdt zijn eigen verrassingen in. Voor mij hoeven geen verrassingen meer", zei  Van Rompuy. Hij wenste Euronext Brussels een behouden beursjaar toe. "2010 is het eerste jaar na annus horribilis 2009. Economisch gezien zal 2010 een beter jaar zijn."

Voorzitter Europese Raad

"Vanaf vandaag wordt elke Europese Raad voorgezeten door mij. De eerstvolgende Europese Raad is begin februari, die gaat over economie. Ik moet die voorzitten", aldus Van Rompuy. De oud-premier benadrukt dat niet alleen hij maar elke lidstaat een grote verantwoordelijkheid draagt.

"Het hangt niet van één man af. Ik ben voorzitter van een raad van 27, met allemaal regeringsleiders en staatshoofden en die hebben elk een heel grote en belangrijke verantwoordelijkheid en die moeten het gevoel krijgen op Europees vlak aan iets gezamenlijks te werken. Wij zijn verantwoordelijk voor de toekomst van ons continent."

In De Standaard is een gezamenlijk opiniestuk te lezen van Van Rompuy en Spaans premier José Luis Zapatero, momenteel voorzitter van de Europese Unie. Daarin zeggen ze "de nieuwe institutionele orde van de EU in een geest van totale loyaliteit en samenwerking te willen consolideren, wat ons in staat zal stellen om concrete problemen op te lossen die ons allen aangaan."