VS verscherpt controles op bepaalde vluchten

De Verenigde Staten verscherpen vanaf vandaag de controles op vluchten vanuit landen die te maken hebben met terrorisme. De extra controles komen er na de mislukte aanslag van een Nigeriaan op kerstdag. Maar in Newark is nog iemand door de controle kunnen glippen.

De VS gaat vanaf vandaag de controles opvoeren op vluchten vanuit landen die te maken hebben met terrorisme. Alle passagiers die een vlucht nemen vanuit die landen zullen extra worden gescreend. Ze worden grondig gefouilleerd en hun handbagage wordt doorzocht.

De landen die volgens de Verenigde Staten steun bieden aan het terrorisme zijn Cuba, Soedan, Iran en Syrië. De lijst met betrokken landen is niet officieel vrijgegeven, maar volgens een woordvoerder van de regering-Obama gaat het om veertien landen, waaronder Nigeria, Somalië, Libië, Pakistan, Afghanistan en Jemen. De New York Times en de Washington Post noemen Algerije, Libanon, Saudi-Arabië en Irak als de vier resterende landen.

Voor passagiers vanuit andere landen naar de VS zal meer gebruik worden gemaakt van controletechnologieën en zal een hoger percentage passagiers met bestemming VS "willekeurig" worden gefouilleerd. De extra veiligheidsmaatregelen volgen na de mislukte aanslag op een vliegtuig dat van Schiphol in Nederland naar Detroit in de VS vloog op kerstdag.

Kort na de aankondiging van de verscherpte controles is de internationale luchthaven van Newark bij New York gedeeltelijk gesloten, omdat een man in de veiligheidszone is geraakt zonder gecontroleerd te worden. De veiligheidsdiensten hebben hem nog niet kunnen vinden en de terminal is enkele uren gesloten. Newark Liberty International Airport ligt zo'n 25 kilometer van Manhattan. Jaarlijks verwerkt de luchthaven zo'n 35 miljoen passagiers.

De Pakistaanse Internationale Luchtvaartmaatschappij laat intussen weten dat ze vandaag ook begint met verhoogde veiligheidscontroles bij hun passagiers die naar de Verenigde Staten vliegen.

Meest gelezen