"Er wordt niet bespaard op magistraten"

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) zegt dat er niet bespaard wordt op het aantal magistraten. Gisteren was er kritiek uit de rechtbank van Dendermonde omdat daar door een gebrek aan vervangingen de gerechtelijke achterstand weer zou toenemen.

Volgens De Clerck zullen alle vacatures worden ingevuld, maar nieuwe magistraten kunnen er niet bijkomen.

"Ik denk dat het nu de opdracht is van de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg en van alle magistraten om in een periode van hervormingen en besparingen met de mensen en middelen die we hebben beter te functioneren", zegt De Clerck.

"Ik zal een aantal maatregelen treffen om die besparingen waar te maken, maar ik do dit niet op de kaders. Die blijven wat ze zijn, de magistraten worden zo vlug mogelijk vervangen, en met dat kader moet men ook in Dendermonde kunnen voortwerken."

De Clerck wil wel besparen op niet-gerechtelijk personeel in de rechtbanken, zoals bodes en de administratieve krachten. Hij hoopt ook op meer efficiëntie door de vergroting van de gerechtelijke arrondissementen en meer flexibiliteit van de magistraten.