"Op straat kreeg ik geen kritiek"

Het was de vraag van tien miljoen, hoelang zou Linda De Win in “De slimste mens ter wereld” blijven? Sinds vanavond kennen we het antwoord, want Peter Vandermeersch heeft gedaan waar vele anderen niet in geslaagd zijn, de tandem De Win – Van Looy splitsen.

“Mijn hoofdbetrachting was, niet na één keer naar huis gespeeld te worden”, aldus De Win, die nu samen met Freek Braeckman, Lieven Verstraete, Annelies Rutten en Bert Kruismans tot het selecte clubje behoort van elf deelnames in de populaire quiz. “Als je dan die eerste aflevering doorstoot, dan stel je de ambities meteen bij en wil je graag meer deelnames hebben dan persoon x en zo gaat dat dan door.”

Na haar elf afleveringen kijkt ze met genoegen terug op het fragment van de Formule 1-wedstrijd, wat haar vanuit een verloren gewaande situatie meteen naar de koppositie loodste. “Daar heb ik mezelf toch verbaasd, want heel veel weet ik niet van die sport”.

"Linda De Win moet dood"

Het viel veel mensen op hoe gedreven De Win voor de dag kwam in “De slimste mens ter wereld”, toch is ze nooit een extreem competitiebeestje geweest, zegt ze zelf. “Ik doe eigenlijk nooit mee aan een quiz en toen ik vroeger “Trivial Pursuit” speelde won ik eigenlijk nauwelijks. Ook op school was ik steevast pas de tweede of de derde van de klas."

Haar deelname aan de Eén-quiz had echter ook negatieve gevolgen, op de socialenetwerksite Facebook staat het bol van groepen die haar zo snel mogelijk uit de quiz willen zien verdwijnen. “Ik ga daar eerlijk in zijn, als ik naar een quiz kijk dan heb ik ook mijn favorieten en mensen waar ik minder sympathie voor heb, maar ik schrik echt als ik “Linda De Win moet dood” lees. Gelukkig krijg ik massa's positieve commentaar op straat.

De fotoronde

Een vaak wederkerende kritiek is dat ze in de fotoronde probleemloos de foto’s van haar tegenkandidaten kan benoemen, maar als het haar beurt is dat ze dan voor het scherm moet staan. “Als ik de foto’s moet aanvullen, dan speelt het geen rol in welke volgorde dat het gebeurt. Wanneer ze tien bekende Italiaanse actrices zoeken, dan denk ik aan alle Italiaanse actrices waar ik al van gehoord heb en dan vermeld ik hun naam. Je kan dus zeggen dat ik op goed geluk antwoord.”

Linda De Win stoort zich wel aan bepaalde berichtgevingen in de pers. “Hoe Het Laatste Nieuws over mij schrijft, dat is in mijn ogen erg goedkope journalistiek. In plaats van geen aandacht te besteden aan al die anonieme Facebookgroepen, wakkeren ze met bepaalde publicaties alleen maar het vuur aan.

Met haar elf deelnames komt Linda De Win terug in de grote finale. Speciale voorbereidingen zal ze daarvoor niet treffen. “Net zoals Freek Braeckman was ik veeleer opgelucht toen ik werd uitgeschakeld, want zoveel deelnames kruipt hoe dan ook in de kleren. Maar nu, met de finaleweek in het vooruitzicht, heb ik  weer zin om nog eens alles op alles te zetten.”