Aanslag op CIA was het werk van dubbelagent

De zelfmoordaanslag op een basis van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA in Afghanistan vorige week, blijkt het werk van een dubbelagent die werkte voor de Jordaanse geheime dienst, én ook voor Al Qaeda. Bij de aanslag kwamen zeven Amerikaanse werknemers van de CIA en een Jordaniër om.

De dader van de zelfmoordaanslag was in opdracht van Jordanië en de CIA geïnfiltreerd bij Al Qaeda. Vorige week vroeg hij zelf of hij verslag kon uitbrengen over zijn opdracht op de CIA-basis in Afghanistan. Hij werd met een CIA-wagen de basis binnengereden, zonder vooraf gefouilleerd te zijn. Eenmaal binnen liet hij explosieven ontploffen. Het was de zwaarste aanslag in de laatste 25 jaar op een Amerikaanse militaire basis.

De dader was een Jordaanse dokter, die vorig jaar door de Jordaanse geheime dienst was gearresteerd. Kort daarna werd hij weer vrijgelaten met de opdracht om Al Zawahiri te volgen, de nummer 2 van Al Qaeda. Maar blijkbaar werkte hij behalve voor Amerika en Jordanië ook voor Al Qaeda zelf.

De Amerikaanse inlichtingendienst wil geen commentaar geven op de berichten. President Barack Obama kondigt straks aan hoe hij contraterrorisme in de toekomst zal aanpakken.