Aantal asielaanvragen sterk gestegen

Vorig jaar zijn er 40% meer asielaanvragen geweest. Ook in de buurlanden was er een stijging, maar in België was die sterker. Het aantal mensen dat uiteindelijk een positief antwoord kreeg, steeg wel nauwelijks.

De voorbije jaren steeg het aantal asielaanvragen vooral omdat asielzoekers hun dossier een 2e of 3e keer indienden omdat er nieuwe elementen waren.

In 2009 waren er opvallend veel nieuwe asielzoekers, mensen die voor het eerst kwamen aankloppen. "In veel landen van herkomst is de situatie veel verslechterd", verklaart Dirk Van den Bulck, de commissaris-generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen, de stijging van het aantal aanvragen. "Ook in de andere landen van de EU was er immers een duidelijke stijging."

Volgens Van den Bulck zit ons land wel bij de koplopers, samen met Zweden. "In vergelijking met de meeste landen is de stijging bij ons sterker." Waarom ons land populair is bij asielzoekers is onduidelijk.

In 2009 deden uiteindelijk 17.186 mensen een aanvraag, zo'n 5.000 meer dan het jaar daarvoor. Het Commissariaat voor de Vluchtelingen gaf uiteindelijk 1.887 asielzoekers papieren, 416 anderen kregen een tijdelijk verblijfsrecht.