Airbus dreigt met afvoeren van A400M

Vliegtuigbouwer Airbus dreigt ermee om de productie van de A400M, het nieuwe militaire vrachtvliegtuig, stop te zetten. Aanleiding is het oplopen van de ontwikkelingskosten met intussen al 11,3 miljard euro.

De A400M is de opvolger van de C130 en maakte vorige maand nog zijn eerste proefvlucht. Ons land heeft vier van die toestellen besteld bij Airbus, samen met zes andere Europese NAVO-landen.

Maar Airbus vindt dat die landen niet genoeg betalen en overweegt om de A400M te schrappen. Dat zou ook voor Belgische bedrijven zoals Sabca en Sonaca die onderdelen leveren voor het vliegtuig grote gevolgen hebben.

Een definitieve beslissing over de A400M valt pas op het einde van de maand. Tot dan hebben de betrokken regeringen de tijd om tot een akkoord te komen