Belgische spaarboekjes explosief gegroeid

De Belgen hebben hun geld vorig jaar massaal op spaarboekjes gezet. Dat blijkt uit een rondvraag bij de grote banken. In totaal stond er eind 2009 zo'n 180 miljard euro op de spaarrekeningen, een stijging met zo'n 30% of 40 miljard euro.

2009 was dan wel een goed jaar voor de beurs, maar het rampjaar 2008 heeft de mensen duidelijk onzeker gemaakt. Veel mensen kozen er vorig jaar voor om hun geld even op een spaarrekening te parkeren. 

"We hebben een sterke financiële crisis gehad met een ongekende omvang", zegt Pamela Renders van bankenfederatie Febelfin. "Veel klanten hebben zich teruggetrokken uit risicovolle producten en hebben hun toevlucht gezocht tot veilige beleggingen, ook al brengen die minder op."

Maar niet alleen de traditionele spaarrekening deed het goed. Vooral de internetspaarboekjes, waar de rentes toch net iets hoger liggen, scoorden sterk. Zo zag Dexia bijvoorbeeld het aantal internetspaarders in 2009 stijgen met 250.000.

De rente op de meeste spaarboekjes ligt nu rond de 1%. Een verhoging komt er normaal gezien pas als de Europese Centrale
Bank de basisrente verhoogt, maar volgens analisten zal dat pas na 2010 gebeuren.

De banken verwachten wel dat de Belgen in 2010 met mondjesmaat zullen terugkeren naar de beurs en naar andere risicovollere beleggingen.