CD&V wil getuigen bij huwelijk afschaffen

CD&V wil de verplichte getuigen bij een huwelijk afschaffen. Kamerlid Raf Terwingen heeft daarover een wetsvoorstel ingediend. Volgens Gazet van Antwerpen is de kans groot dat de wet wordt goedgekeurd.

Nu moeten trouwers 2 getuigen zoeken om het huwelijk "te bewijzen". Sommigen kiezen bewust mensen uit de eigen familie of kennissenkring, maar anderen nemen het niet zo nauw met die ongeschreven regel.

"Vaak plukt men toevallige voorbijgangers of ambtenaren van straat om getuige te zijn", zegt Terwingen. "Dat heeft geen zin. Wie getuigen wil, kan ze vragen, maar van mij moet het niet meer."

Het voorstel van Terwingen wordt morgen besproken in de commissie Familierecht. Daar ligt echter ook een voorstel op tafel om het aantal getuigen bij een huwelijk op te trekken van 2 naar 4. Volgens indienster Valérie Déom (PS) is dat nodig om de keuze van trouwers te vergemakkelijken. "Het burgerlijk huwelijk wordt steeds belangrijker Om de keuzeproblemen voor trouwers makkelijker te maken én de gemeentes niet te laten vollopen met getuigen, lijkt 4 een goed maximum."

Mogelijk komt er een compromis uit de bus, waarbij mensen kunnen kiezen of ze geen of maximaal 4 getuigen bij hun huwelijk willen.