Douwe Egberts vervolgd voor fraude

Het parket van Brussel wil de toplui van koffiebedrijf Douwe Egberts vervolgen voor belastingfraude. Dat heeft de krant De Tijd vernomen.

Het zou gaan om een bedrag van 130 miljoen euro. In totaal 16 bedrijven en personen komen vrijdag voor de raadkamer. Die moet beslissen wie voor de correctionele rechtbank moeten komen.

De fraudeconstructie zou al in 1997 zijn opgezet. Van de nv Douwe Egberts zou dan plots een bvba zijn gemaakt. Het bedrijf veranderde van eigenaar en van adres. De schuld aan de fiscus werd nooit betaald.

Zowel de ondernemingen Douwe Egberts Coffee Systems uit Grimbergen, Sara Lee Coffee & Tea Belgium (ook uit Grimbergen), Sara Lee in Nederland als verscheidene topmanagers van de groep worden vervolgd. Ook een fiscaal advieskantoor uit Jette, met vestigingen in Brussel, Antwerpen en Brugge zou bij de transacties hebben geholpen en wordt vervolgd.

De oorsprong van het Nederlandse bedrijf Douwe Egberts gaat terug tot in 1753, toen Egbert Douwe en zijn vrouw een winkel in koloniale waren startte in het Nederlandse dorpje Joure.

Onder leiding van zijn zoon begon het bedrijf ook met het mengen van koffie, thee en tabak. Geleidelijk werd de regio van Douwe Egberts uitgebreid en in 1948 kwam de onderneming ook naar België.

In 1978 werd het familiebedrijf overgenomen door het Amerikaanse concern Sara Lee. Ook vandaag is Douwe Egberts nog een van de sterkhouders in de Amerikaanse consumentengroep, zeker sinds een samenwerking met elektronicareus Philips de bijzonder succesvolle Senseo-machine op de markt bracht.

Douwe Egberts is in ons land de absolute marktleider in koffie. Het merk heeft ongeveer de helft van de markt in handen.