Een miljoen Somaliërs zitten zonder eten

De Verenigde Naties stoppen de verdeling van voedselhulp in het zuiden van Somalië, in de Hoorn van Afrika nadat VN-personeel is aangevallen en omdat gewapende groepen steeds meer eisen stellen.

95 procent van het zuiden van Somalië wordt gecontroleerd door de Al Shahab-groep, die nauw verbonden is met het terreurnetwerk Al Qaeda. De groep wil onder meer dat de VN alle vrouwelijke werknemers wegstuurt en vraagt geld om de hulpverleners te beschermen.

De voorbije achttien maanden zijn minstens vier medewerkers van de VN gedood. Drie kantoren van de VN in de regio zijn al aangevallen.

Een miljoen inwoners in Zuid-Somalië kregen voedselhulp van de VN. De helft van alle inwoners is ervan afhankelijk. De activiteiten van het Wereldvoedselprogramma van de VN in de rest van Somalië worden voortgezet.