Een "Sherlock Holmes" die we terug willen zien

Guy Ritchie heeft zijn tanden gezet in een nieuwe verfilming van Sir Arthur Conan Doyles romanpersonage Sherlock Holmes. Ritchie overdreef niet in de portrettering van de bekende detectieve, want Conan Doyle maakte van de speurneus allerminst een doetje. Robert Downey Jr. en Jude Law zijn goed op dreef in de hoofdrollen, respectievelijk als Holmes en dokter Watson.

U en ik kennen Sherlock Holmes als de briljante maar hautaine speurneus, de stijve hark die met de pijp in de mond en een vergrootglas in de hand misdaden onderzoekt en dankzij een onfeilbaar redeneervermogen en een verbluffend ook voor detail steevast tot de juiste conclusies komt.

Misschien weet u ook dat Arthur Conan Doyle, de Schotse schrijver die Holmes in vier romans en 56 korte verhalen opvoerde, zijn held niet de meest verzorgde levensstijl gaf. Holmes’ flat is een en al chaos, vol documenten en voorwerpen, en hij is verslaafd aan cocaïne en morfine.

De manier waarop Guy Ritchie de legendarische detective nu in beeld brengt, is dan ook veel minder overdreven dan je zou denken. Zelfs het idee dat Holmes meer dan zijn mannetje kan staan in een vuistgevecht komt van Conan Doyle, net zoals het personage van Irene Adler, de vrouw in Holmes’ leven.

Als Ritchies aanpak ergens voor een andere aanpak kiest, dan is het qua toon. Waar Conan Doyle doorgaans het mysterie de voorrang gaf, is het Ritchie in de eerste plaats om de fun en het avontuur te doen. Die keuze komt de pure spanning niet meteen ten goede maar hij valt wel goed te praten.

Downey Jr. en Law zijn in hun sas

Met Robert Downey Jr en Jude Law heeft hij een Holmes & Watson-duo dat best klikt, Rachel McAdams geeft de boel nog meer pit en Mark Strong heeft als schurk van dienst zeker de geschikte uitstraling.

De film maakt trouwens al meteen duidelijk dat we hier niet te maken hebben met de gekende stoffige Holmes. De camera zoeft een koets achterna die door het nachtelijke Londen dendert terwijl Holmes zich op flukse wijze te voet naar de plaats van de afspraak begeeft.

Ze weten net op tijd een occult ritueel te onderbreken en arresteren de gezochte Lord Blackwood. Die lijkt zich echter weinig zorgen te maken om zijn mislukte plan, ook niet als hij een paar dagen later aan de galg bengelt.

Deze "Sherlock Holmes" is een zwierige mix van humor en actie, op zich weinig vernieuwend maar daarom niet minder entertainend. Enkel als hij een beroep probeert te doen op digitale effecten die ver buiten het beschikbare budget lagen, schiet er een pijnlijke steek door je ogen. Het open einde laat er geen twijfel over bestaan dat we deze Holmes nog zullen terugzien. Van ons mag hij ook gerust nog eens langs komen.

Ruben Nollet

Sherlock Holmes (GBr)

regie Guy Ritchie
met Robert Downey Jr., Rachel McAdams, Jude Law, Mark Strong, Kelly Reilly, James Fox, Eddie Marsan
release woensdag 6 januari