IJsland houdt referendum over "bankenschade"

De president van IJsland, Olafur Ragnar Grimmson, heeft geweigerd om een veelbesproken regeling te ondertekenen om zowat 3,8 miljard euro terug te betalen aan gedupeerde Britse en Nederlandse spaarders. Het volk mag nu beslissen in een referendum.

Zowat 300.000 Nederlandse en Britse spaarders hadden geld staan op IJslandse onlinerekeningen bij Icesave en zijn dat kwijtgespeeld toen de Landsbanki-bank in 2008 failliet ging.

De schadevergoeding zou worden uitbetaald aan de Britse en Nederlandse regering, die eerder hun gedupeerde spaarders al hadden uitbetaald. De regeling werd goedgekeurd door het IJslandse parlement in december, maar er groeide meer en meer tegenstand bij de bevolking, die niet wilde dat er belastinggeld voor zou worden gebruikt.

"Het volk moet beslissen"

President Grimmson kreeg vandaag een petitie overhandigd die is ondertekend door een kwart van de bevolking.

Grimmson kondigde daarop prompt aan dat er een referendum zal worden gehouden over de uitbetaling en dat het IJslandse volk het recht heeft om zelf een keuze te maken. "Het is de taak van de president om erover te waken dat op de wil van het volk wordt ingegaan", zei de president.

Op de beslissing wordt verrast gereageerd. Volgens insiders zou IJsland de 3,8 miljard moeten lenen als er wordt terugbetaald, omdat het land geen geld heeft. Nederland en Groot-Brittannië hebben al laten weten dat ze verwachten dat "IJsland zijn verplichtingen nakomt."