IJzerbedevaartcomité verliest subsidies

Het IJzerbedevaartcomité verliest de volgende 4 jaar, vanaf 2011, de ondersteuning voor sociaal-cultureel werk. Dat heeft Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) beslist. Het IJzerbedevaartcomité kan wel blijven rekenen op een budget voor de culturele erfgoedwerking.

Een visitatiecommissie evalueerde het IJzerbedevaartcomité op 12 februari 2009 en bracht een negatief advies uit over hun vernieuwde aanvraag om erkend te worden als beweging voor sociaal-cultureel werk. De visitatiecommissie stelde dat de gebruikte middelen (zowel financieel als op het vlak van  het personeel) niet in verhouding staan tot het uiteindelijke bewegingswerk. Daartegen ging het comité in beroep, maar ook dat beroep viel in november 2009 in hun nadeel uit. De minister is met haar beslissing het negatieve advies gevolgd.

In 2009 ontving de vzw IJzerbedevaartcomité eenmalig 100.000 euro voor de vernieuwing van het museum in de IJzertoren. Naast de middelen van de minister van Cultuur ontvangt de vzw nog een onderhouds- en restaurantiepremie als beschermd monument van minister Geert Bourgeois (N-VA).