Koning winter trekt door ons land

Buien van winterse neerslag toverden weilanden om tot charmante sneeuwlandschappen en her en der werden de schaatsen aangebonden. Maar er is ook winterleed. Sneeuw en koude veroorzaken mobiliteitsproblemen op het spoor en op de weg, mislukte oogsten en moeilijkheden voor de bouwsector.

In Aalter heeft men de sneeuw wel graag zien komen. De voorbereidingen zijn er begonnen om schaatsers toe te laten op de Kraenepoel. Als het de komende dagen stevig blijft vriezen, dan kan in Aalter straks zo goed als zeker geschaatst worden op natuurijs. Ook de vijftig leerlingen van het Instituut Bert Carlier in Gent zullen de vrieskou niet betreuren. Als gevolg van een defecte verwarming, kregen ze twee dagen extra vakantie.

Minder aangenaam is de vrieskou voor mensen die met bevroren waterleidingen te maken krijgen. Bij woningen die niet voldoende geïsoleerd zijn kunnen de leidingen bevriezen en kunnen er scheurtjes ontstaan. Ook de mobiliteit heeft wat te lijden onder het winterweer. Enkele treinen reden niet uit en ook voor zij die met de fiets de baan opgaan, zijn er problemen met spiegelgladde fietspaden. Ondertussen begint het strooizout stilaan op te geraken. Op de Vlaamse gewest- en autosnelwegen is sinds het begin van de winter al zo'n 35.000 ton zout gestrooid. Er is extra zout besteld, maar leveranciers in de hele wereld worden momenteel overstelpt met vragen vanuit heel Europa.

Nog door het winterweer stijgen de prijzen van prei en spruiten. De vraag naar wintergroenten is gestegen en er kan voorlopig niet geoogst worden. Ook de dieren hebben te lijden onder het koude weer. Dierenpark Planckendael houdt de meeste dieren op stal.

Ook de volgende dagen zal het blijven vriezen. Overdag schommelen de maxima rond het vriespunt in Laag- en Midden-België en rond -4 graden in Hoog-België. ’s Nachts bedragen de minima tussen -4 en -10 graden. Tijdens het weekend begint het misschien weer te sneeuwen.
 

De volgende dagen zal er als gevolg van de weersomstandigheden op veel plaatsen in de provincies Antwerpen, Gent en Luik te veel fijn stof in de lucht zitten. Zowel morgen als overmorgen voorspelt de Intergewestelijke cel voor het leefmilieu een overschrijding van de norm van 70 microgram.