Transfer ex-gevangenen naar Jemen opgeschort

De Verenigde Staten schorten de overbrenging van ex-gedetineerden van Guantanamo Bay naar Jemen op na de mislukte aanslag op een Amerikaans vliegtuig, eind vorige maand. De Nigeriaanse dader van die aanslag is mogelijk opgeleid door het terreurnetwerk Al Qaeda in Jemen.

De Amerikaanse president Barack Obama wil het gevangenenkamp Guantanamo Bay op  Cuba sluiten. In dat kamp, dat door zijn voorganger George W. Bush werd geopend, worden gevangenen al jarenlang vastgehouden zonder enige vorm van proces.

Het was de bedoeling om een 80-tal Jemenitische gedetineerden terug te sturen naar hun land, maar Washington schort die maatregel nu op uit vrees dat de vrijgelatenen zich zouden aansluiten bij een of andere militante groepering.

Obama stond onder druk iets te doen omdat Farouk Abdulmutallab, de Nigeriaan die op 25 december een Airbus van Delta Airlines probeerde op te blazen, in een trainingskamp in Jemen zou hebben verbleven. 

VS-ambassade in Jemen is opnieuw open

De Amerikaanse ambassade in Jemen is weer open. De ambassade bleef twee dagen dicht uit angst voor een aanslag. Ook Frankrijk en Groot-Brittannië hadden hun ambassades gesloten.

Gisteren pakten Jemenitische veiligheidsdiensten vijf terroristen op ten noorden van de hoofdstad. Daardoor kan de Amerikaanse ambassade nu weer opengaan, zo meldt de ambassade zelf.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton vindt de situatie in Jemen nog een bedreiging voor de stabiliteit in de regio en de wereld. Dat heeft ze gezegd op een persconferentie na de mislukte aanslag op een vliegtuig van Schiphol naar Detroit.

De jonge Nigeriaan die het toestel wilde laten exploderen, zou een terroristische opleiding hebben gekregen bij een tak van Al Qaeda in Jemen. Samen met onder meer Qatar wil Clinton de situatie in Jemen stabiliseren.