Worden potjesvlees en hop Europees erkend?

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft vijf nieuwe streekproducten geselecteerd voor een Europese erkenning. Het gaat onder meer om potjesvlees uit de Westhoek en Poperingse hop.

Het VLAM heeft vijf nieuwe dossiers om door te sturen naar de Europese Commissie. Die zal dan later beslissen of die streekproducten een regionale bescherming krijgen.

Dit keer gaat het om potjesvlees, een oud gerecht uit de Westhoek en Frans-Vlaanderen dat bestaat uit kip, kalfsvlees en konijn op smaak gebracht met bouillon, citroen, azijn, wijn of bier.

Hop wordt sinds de 15e eeuw gekweekt in de streek rond Poperinge en Aalst. Het wordt al eeuwenlang gebruikt om bier zuiver en langer bewaarbaar te houden. 

Naast hop en potjesvlees wil het VLAM ook het Liers vlaaike door de EU laten erkennen, een gebakje met kandijsiroop en vier kruiden, waarvan het recept geheim gehouden wordt.

Tenslotte zijn ook twee biersoorten genomineerd. Het gaat om rood- bruine bieren uit het zuiden van Vlaanderen zoals Rodenbach en Duchesse de Bourgogne. De andere categorie zijn de bieren Speciale Belge. Dat zijn amberkleurige bieren zoals De Koninck en Palm.

Eerder hebben onder meer het Brussels grondwitloof, mattentaarten uit Geraardsbergen en de Vlaams-Brabantse tafeldruif al een Europese erkenning gekregen. De Gentse azalea zou die binnenkort ontvangen.