"1 op de 3 overwoog stem voor de N-VA"

Zo'n 30% van de kiezers heeft bij de laatste verkiezingen overwogen om op de N-VA te stemmen. Dat blijkt uit een onderzoek van peilingbureau TNS/Dimarso dat in Knack staat. Daarmee heeft de partij volgens de studie het grootste potentieel na CD&V.

Het rapport van het peilingbureau leest als één zegebulletin voor de N-VA. De N-VA haalde op 7 juni 13% van de stemmen, maar zo'n 30% zou een stem op de partij van Bart De Wever hebben overwogen.

Volgens de onderzoekers verloor CD&V 110.000 kiezers aan de partij. De christendemocraten zouden zichzelf onterecht als winnaar van de verkiezingen hebben uitgeroepen. Door de splitsing van het kartel bleef onderbelicht hoe sterk de N-VA eigenlijk won en hoe fel CD&V achteruitboerde, zegt TNS/Dimarso.

De deelname van voorzitter Bart De Wever aan de tv-quiz "De slimste mens ter wereld" zou nauwelijks impact hebben gehad op het resultaat. Volgens het onderzoek is Vlaanderen gewoon centrumrechts geworden en beantwoordt de N-VA het best aan die positie.

TNS/Dimarso concludeert voorts dat de groep linkse kiezers kleiner is geworden en dat Groen! minder links is dan de SP.A. Dat zou dan weer geen probleem mogen zijn, omdat het de score van de groenen allerminst kwaad doet. Open VLD en CD&V vechten voor het centrum, al zit daar nog weinig winst, klinkt het.