"Clicksafe" voor kinderen op het internet

Child Focus en Sensoa hebben een spelpakket ontwikkeld waarbij kinderen op school veilig kunnen leren internetten. Het pakket werd vanmorgen voorgesteld in twee basisscholen in Merchtem en Elsene.

Internet is een onuitputtelijke bron van informatie en amusement, maar er zijn ook risico's. Zo stuit bijna de helft van alle tieners soms op porno. Om kinderen veilig en verantwoord te leren internetten, ontwikkelde Child Focus "de juiste klik", een spelpakket dat kinderen weerbaarder maakt.

Concreet houdt het spel in dat kinderen kleine spelletjes tegen elkaar spelen om "internettijd" te verzamelen, die ze dan kunnen spenderen in een "internetzone".

Daar voeren ze opdrachten uit in verband met (on)betrouwbare informatie, het al dan niet meedoen aan wedstrijden of enquêtes, het omgaan met profielen van anderen of het prijsgeven van persoonlijke gegevens. Tijdens het spel en in de nabespreking wordt vervolgens duidelijk of de kinderen de juiste keuzes hebben gemaakt.

Het spel, dat bedoeld is voor leerlingen in de derde graad van het lager onderwijs, vereist geen computers of internet. Het pakket is door scholen gratis te bestellen op www.clicksafe.be. Er zijn 2.000 speldozen beschikbaar.