"Veiligheidsdienst maakte er knoeiboel van"

De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben op een "potentieel desastreuze" manier gefaald. Dat heeft president Barack Obama gezegd na overleg met de veiligheidsdiensten over de mislukte aanslag op een vliegtuig twee weken geleden.

Obama had de voorbije dagen kritiek gekregen, omdat hij de terreurdreiging niet ernstig zou nemen. De president zette nu de puntjes op de i na een gesprek met de ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie én toplui van de veiligheids- en geheime diensten.

"Als een verdachte terrorist op een vliegtuig kan stappen, dan heeft het veiligheidssysteem op een potentieel desastreuze manier gefaald", zei Obama. "We wisten dat de dader Abdul Mutallab een opleiding had gevolgd in Jemen. Alleen hebben de veiligheidsdiensten niet de juiste verbanden gelegd."

De veiligheidsdiensten kregen nadien nog meer dan één veeg uit de pan. "We hebben een kogel kunnen ontwijken, maar het was erg nipt en het was bovendien dankzij moedige burgers en niet dankzij onze veiligheidsdiensten. Dat is onaanvaardbaar en kunnen we niet tolereren."

Na de toespraak gaf het Witte Huis uitzonderlijk nog enkele gesprekken uit het topoverleg vrij. Daaruit bleek dat Obama tijdens de gesprekken nog veel hardere woorden had gebruikt. Zo had hij het onder meer over "a total screw up" of een "totale knoeiboel".

Obama gaf zowat alle diensten de schuld van het falen. Maar omdat iedereen fouten heeft gemaakt, zou er niemand ontslag moeten nemen. Volgens critici was de zware uithaal vooral een stunt om Obama een agressiever imago aan te meten. Over hoe hij de gaten in het veiligheidssysteem zou aanpakken, repte hij met geen woord.