"Wees voorzichtig met energiedranken"

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) roept op om erg voorzichtig te zijn met energiedrankjes, zoals Red Bull, Burn en Monster. Jongeren en zwangere vrouwen kunnen de drankjes best laten.

Het gevaar van energiedrankjes zit in het hoge cafeïnegehalte, zegt de Gezondheidsraad. Dat werkt verslavend en het kan gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals hoofdpijn, angstaanvallen en prikkelbaarheid.

Bovendien raakt wie veel cafeïne gebruikt ook makkelijker verslaafd aan nicotine, alcohol of cannabis. Voor mensen die intensief sporten, kunnen te veel energiedrankjes zelfs een fatale afloop hebben.

"Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen jonger dan 16 jaar zouden de drankjes beter helemaal mijden", zegt Stefaan De Henauw van de Universiteit Gent.

"De jongeren zullen de drankjes vaak gebruiken in het uitgaansleven. Daar is het gevaar dat de combinatie van die energiedrankjes met overdreven alcoholgebruik kan leiden tot gedrag dat sociaal problematisch is." Door die energiedrankjes voelen mensen zich ook minder dronken dan ze eigenlijk zijn.