Al 4.600 Antwerpse leerlingen "aangemeld"

In Antwerpen zijn in enkele uren tijd al zo'n 4.600 kinderen aangemeld voor een plaats in het kleuter- of basisonderwijs. Dat gebeurt voortaan via het internet, om lange wachtrijen aan scholen te vermijden. Naar schatting 15.000 kinderen moeten worden aangemeld. Wie eerst inschrijft, maakt meer kans op de school van zijn keuze.

Ouders die hun kind willen inschrijven in een Antwerpse kleuter- of lagere school, kunnen sinds 14 uur op de website meldjeaan.antwerpen.be terecht. Ze moeten er de scholen van hun voorkeur doorgeven. Dat kan tot en met 26 februari.

"De ouders kunnen het best minstens 5 voorkeurscholen aangeven", zegt Robert Voorhamme (SP.A), de Antwerpse schepen van Onderwijs. "Wie thuis geen computer heeft, kan terecht bij mensen die er wel een hebben of bij zestig meldpunten waar speciaal computers beschikbaar zijn, zoals in bibliotheken, districtshuizen en kinderdagverblijven."

Welke school uiteindelijk wordt toegewezen, hangt af van onder meer de afstand tot thuis en het tijdstip van aanmelden. Volgens de wet zijn er twee groepen kinderen die sowieso voorrang krijgen: kinderen die al een broer of zus hebben in dezelfde school en bepaalde doelgroepen (bijvoorbeeld kinderen die thuis geen Nederlands spreken), enkel als de school ervoor kiest om deze voorrang te geven.

Tussen 26 februari en 7 maart krijgen alle ouders die een kind aangemeld hebben een brief waarin staat in welke school ze hun kind kunnen inschrijven. Tussen 8 en 26 maart kunnen ouders hun kind gaan inschrijven in de school die in de brief vermeld staat.

Ouders kunnen tot en met 26 februari 24 uur terecht op meldjeaan.antwerpen.be. Alle informatie over het aanmeldsysteem en hoe het werkt is te vinden op de website van de stad Antwerpen.