Bert De Graeve is Manager van het Jaar

Bert De Graeve is uitgeroepen tot Manager van het Jaar. De topman van Bekaert wordt geroemd als "een getalenteerd manager in tijden van crisis".

De Graeve was vorig jaar al genomineerd, maar moest toen de duimen leggen voor Gert Verhulst en Hans Bourlon van Studio 100.

Nu kaapt De Graeve dus wel de hoofdprijs weg. "De titel is een erkenning voor mij en voor het bedrijf dat ik vertegenwoordig", zegt De Graeve. Hij krijgt de prijs omdat Bekaert goed stand gehouden heeft in moeilijke tijden.

De Graeve zegt dat Bekaert bewijst dat het voor een bedrijf nog altijd mogelijk is om Belgisch of Vlaams verankerd te zijn en tegelijk internationaal succesvol te werken. Het is niet makkelijk om hier industrieel bezig te zijn, maar België moet vooral mikken op innovatie en op de kracht van onze mensen, zei hij.

Van Alcatel via de VRT naar Bekaert

Bert De Graeve begon zijn carrière bij telecomgroep Alcatel en werkte een tijdje in Shanghai in China. Tussen '96 en '02 was hij topman van de VRT en voerde hij een grondige modernisering door.

Nadien werd hij financieel directeur bij Bekaert en in 2006 volgde hij daar Julien De Wilde op als CEO. Ook bij Bekaert was De Graeve niet wars van hervormingen.

De Graeve is de 25e Manager van het Jaar. Die titel wordt jaarlijks verleend door het weekblad Trends/Tendances, Kanaal Z en de Vlaamse Management Associatie.

EXKi wint aan Franstalige kant

Zoals steeds zijn er twee winnaars: een Vlaamse en een Franstalige. Over de taalgrens wordt de prijs dit jaar gedeeld door Nicolas Steisel en Frédéric Rouvez, de toplui van EXKi.

Dat is een restaurant- en traiteurketen die zich richt op snel klaargemaakte, maar tegelijk ook gezonde maaltijden.

EXKi werd in 2000 opgericht in Brussel en telt intussen 43 restaurants in België, Luxemburg, Italië en Frankrijk. Het bedrijf levert ook maaltijden en lunches voor bedrijven en particulieren.

Bij het begin van de ceremonie was er overigens protest van de vrouwengroep Alice. Die was boos omdat er dit jaar geen enkele vrouw bij de genomineerden was.  Met uitzondering van Martine Reynaers (Reynaers Aluminium) in 2004 is geen enkele vrouw ooit verkozen.