Betere beveiliging van EU-topbijeenkomsten

De Europese topbijeenkomsten in Brussel zullen beter worden beveiligd. Dat schrijft de krant De Standaard.

Binnenlandse Zaken heeft vastgesteld dat er routine was geslopen in de beveiliging. Bij de laatste top waren actievoerders van Greenpeace erin geslaagd om tot aan het Justus Lipsiusgebouw te geraken. Vier verschillende diensten staan in voor de veiligheid en dat blijft zo, maar ze zullen beter gaan samenwerken.

"Ik zeg absoluut niet dat de diensten niet samenwerkten. Ik zeg alleen dat we van 15 naar 27 lidstaten zijn gegaan en dat de samenwerking daardoor nog beter moet zijn dan in het verleden. Zodanig dat we de menselijke fouten, zoals bij het Greenpeace-incident, kunnen uitschakelen", zegt minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD). "Per top zal er een expliciet plan worden opgesteld en zal men vooral rekening houden met dat verhoogd aantal lidstaten en met het evenwicht tussen veiligheid en protocol", voegt Turtelboom er nog aan toe.

Aan de hoofdingang zullen alleen nog de topmensen van elke delegatie binnen mogen, zodat daar minder mensen zijn als de staatshoofden en regeringsleiders uit hun auto stappen.