Bulgarije betaalt niet voor onze fregatten

De Bulgaarse regering vorig jaar niet betaald voor de drie marineschepen die het van ons land heeft gekocht. Het zou gaan om een schijf van tien miljoen euro.

Het gaat om de verouderde fregatten Wielingen en Westdiep en de mijnenjager Myosotis. Die werden twee jaar geleden verkocht aan Bulgarije. In ruil kocht onze marine nieuwere schepen van Nederland.

Bulgarije zou de schepen in schijven afbetalen, gespreid over zeven jaar. Het eerste jaar is dat gelukt, maar vorig jaar werd er niets betaald. Dat heeft minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) bevestigd.

Het zou gaan om een bedrag van tien miljoen euro. Bulgarije zegt dat het voorlopig niet kan betalen door de economische crisis. De regering wil nu via diplomatiek overleg met Bulgarije tot een akkoord komen.