CIM telt voortaan uitgesteld kijken mee

Het Centrum voor Informatie over de Media (CIM) hanteert vanaf 2010 een nieuwe maatstaf voor het berekenen van de kijkcijfers. Naast de live kijkers, zullen nu ook de kijkers die een programma tot zes dagen na de uitzending bekijken in rekening worden gebracht.

De eerste keer dat de CIM via de nieuwe methode cijfers zal bekendmaken, is op 8 januari. Dat zal dan gaan over de kijkcijfers van 1 januari.

De top-20, die nu telkens op de eerste maandag na de week werd vrijgegeven, zal met het nieuwe meetsysteem pas een week later vrijgegeven worden.

Concreet kwam de live rating van Witse, het populairste programma van de week van 21 tot 27 december 2009, op 1.778.788 kijkers uit, met een marktaandeel van 65,5 procent. Met de nieuwe meetmethode was dat 1.901.709  kijkers en 66,3 procent marktaandeel.

CIM schakelt over op het nieuwe systeem omdat in Vlaanderen en Wallonië steeds meer mensen een settopbox hebben, waarmee ze programma's kunnen opnemen en later bekijken. Het aantal gezinnen dat zich in Vlaanderen een settopbox aanschafte is in drie jaar tijd gestegen van 10 naar 48,5 procent.