Drie in Iran vastgehouden Belgen terug

Drie Belgen die al enkele maanden in Iran werden vastgehouden, zijn sinds vanochtend weer in het land. Dat heeft de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken meegedeeld. De drie, Diego Mathieu, Vincent Boon-Falleur en Idesbald Van den Bosch, brachten drie maanden in een Iraanse gevangenis door. Ze waren op 8 december al vrijgelaten, maar kregen gisteren pas officieel de toestemming om het land te verlaten.

Diego Mathieu werd in september opgepakt, omdat hij een foto wou nemen van een landschap dat eigenlijk een militair domein was. De twee andere Belgen, die samen door het land trokken, waren Mathieu kort ervoor tegengekomen. Voldoende reden voor de Iraanse autoriteiten om ook hen op te sluiten.

Na een gevangenschap van bijna drie maanden werden ze vrijgelaten en ondergebracht op de Belgische ambassade. Bart Ouvry, woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken, benadrukt dat er nooit een formele vervolging tegen de drie  werd ingesteld. Ze riskeren dus geen verdere vervolging.

Minister Steven Vanackere (CD&V) zegt verheugd te zijn over de goede afloop van deze zaak. Buitenlandse Zaken herinnert er wel nogmaals aan dat toeristen zich het best zorgvuldig informeren voor ze op reis vertrekken. De FOD verstrekt zelf reisadvies via de site www.diplomatie.be.