Jan Peumans krijgt kritiek van parlementsleden

Jan Peumans, de voorzitter van het Vlaams Parlement, heeft in zijn eigen parlement heel wat kritiek gekregen van de parlementsleden over enkele recente uitspraken. Peumans wilde de debatten levendiger maken, maar dat werd niet echt op gejuich onthaald.

Bij de start van het nieuwe jaar zei Peumans (N-VA, foto bovenaan) dat hij in 2010 meer zal ingrijpen in de debatten. Hij voegde eraan toe dat veel parlementsleden best een cursus debatteren zouden kunnen gebruiken.

Die uitspraken zijn niet overal evengoed onthaald. Vanmiddag kreeg hij (uitgerekend op zijn verjaardag) in het parlement kritiek van enkele parlementsleden. "De huidige lichting is goed bezig, er zijn verrassend goede debatten gevoerd", vindt parlementslid Johan Sauwens (CD&V, foto).

Meteen bij het begin van het debat nam hij Peumans op de korrel. "Ik heb dit in mijn carrière nog nooit meegemaakt", reageerde Sauwens in het parlement. "U bent precies als een scheidsrechter die een match stillegt en zegt: Wel, dit is een mooie pass die u gegeven heeft. Dat is niet de rol van de scheidsrechter en ook niet van de parlementsvoorzitter", zei Sauwens scherp. "Inhoudelijke toetsing gebeurt door onze enige jury en dat is de kiezer."

Sauwens vindt dat Peumans zijn aandacht dan ook beter op andere zaken zou vestigen. "Zijn kritiek was niet terecht, daarom hebben wij gezegd dat hij geen inhoudelijke punten moet geven, maar dat hij moet zorgen dat vergaderingen op tijd beginnen en volgens het reglement kunnen verlopen."

"Beter dan aan de overkant van de straat"

Ook parlementsleden van Peumans' eigen partij N-VA en van Groen! sloten zich bij de kritiek van Sauwens aan. "Ik denk niet dat het de taak is van een voorzitter van het Vlaams Parlement om te zeggen wie de goede leerlingen in de klas zijn en wie de slechte zijn en wie zich best een beetje zou bijscholen", zei Mieke Vogels (Groen!). "Alleen de kiezer beslist of een volksvertegenwoordiger het waard is om een volksvertegenwoordiger te zijn of niet."

Vogels heeft zich naar eigen zeggen bijzonder boos gemaakt omdat Peumans met zijn uitspraken "de karikatuur van dit parlement opnieuw bevestigt". Vogels is daarentegen "aangenaam verrast over de debatten die de voorbije zes maanden gevoerd werden, die waren evengoed als en beter dan die aan de overkant van de straat (in het federale parlement, nvdr.)".