Man vliegt onwetend met explosieven naar Dublin

Een Slowaak heeft afgelopen weekend zonder dat hij het zelf wist verborgen explosieven meegenomen op een vlucht naar Dublin. De explosieven waren in de bagage van de man verstopt als onderdeel van een Slowaakse test van de luchthavenveiligheid.

Slowakije wilde de luchthavenveiligheid testen door onderdelen van explosieven te verstoppen in de bagage van negen personen. Acht bagagestukken werden gedetecteerd, maar de negende tas, waarin zo’n negentig gram explosief materiaal zat verstopt, reisde door naar Ierland. Ook in Dublin werden de explosieven niet gedetecteerd.

De eigenaar van de tas had zelf ook geen weet van de explosieven totdat de Ierse politie, na een tip uit Slowakije, dinsdag een inval in zijn huis pleegde. Aanvankelijk dacht de politie dat de man een terrorist was, tot de Slowaakse autoriteiten meer informatie verschaften over hun aandeel in de kwestie.

Commandant Gavin Young van het Ierse leger benadrukte dat de explosieven op geen enkel ogenblik een gevaar vormden voor andere passagiers. Het goedje had niet tot ontploffing kunnen komen omdat de andere essentiële onderdelen ontbraken.

De Slowaakse regering heeft zich intussen verontschuldigd bij de Ieren.