Oudste pootafdrukken zijn 397 miljoen jaar

In het zuidoosten van Polen zijn fossiele pootadrukken van 397 miljoen jaar oud ontdekt in gesteente. Dat toont aan dat gewervelde landdieren al miljoenen jaren eerder op het land rondliepen dan eerder gedacht.

De voetsporen zijn in een gebergte ontdekt door een team van Poolse en Zweedse paleontologen. Ze zouden 397 miljoen jaar oud zijn. Het zou gaan om pootafdrukken van een soort salamander in een tropische oever uit het Midden-Devoon (397 tot 385 miljoen jaar geleden).

De ontdekking toont aan dat gewervelde landdieren al veel eerder dan vermoed op het land rondliepen. In het relatief warme en vochtige Devoon ontwikkelden zich de eerste landdieren uit vissen. Het ging om primitieve amfibieën en reptielen.

Niet toevallig ontwikkelde zich toen ook de plantengroei op het land en ontstonden de eerste bossen.