Slecht nieuws voor Brown en Labour

De Britse Labour-partij gaat mogelijk een interne stemming houden over de vraag of Gordon Brown wel de juiste man is om de partij te leiden in de aanloop naar de belangrijke verkiezingen van juni. Voor het fel geplaagde Labour is het uitlekken van het nieuws slechte reclame.

Het idee is geopperd door twee voormalige ministers in de Britse regering, Geoff Hoon en Patricia Hewitt. De Labour-parlementsleden zouden zich in een geheime stemming voor of tegen Brown kunnen uitspreken. Browns leiderschap wordt al langer betwist en in de peilingen ligt Labour achter op de Conservatieven.

Toch is de timing verrassend. Insiders vinden het laat om nu nog het roer om te gooien en Brown te vervangen aan het hoofd van de partij. Bovendien was Labour, in de meest recente peilingen, opnieuw wat terrein aan het goedmaken op de Conservatieven. Er is ook nog geen sterke figuur opgestaan bij Labour om Brown eventueel te vervangen. Het is ook niet duidelijk hoeveel steun Hoon en Hewitt hebben om hun voorstel door te drukken.

Wat er ook van zij, het uitlekken van het nieuws is slecht nieuws voor Labour en de Britse regering. Brown ziet zijn leiderschap opnieuw aangetast. Als er een stemming komt, kan dat de verdeeldheid binnen Labour opnieuw blootleggen. Intussen is de waarde van het Britse pond tegenover de euro gedaald door het nieuws.