Walvisvangers botsen met activisten

Ter hoogte van de Zuidpool is een snelle boot van milieuactivisten in aanvaring gekomen met een schip van de Japanse walvisvangstvloot. De walvisvangers en de tegenstanders geven elkaar de schuld voor de aanvaring.

De trimaran Ady Gil is door het escorteschip Shonan Maru 2 zwaar beschadigd en dreigt te zinken, aldus de organisatie Sea Shepherd. De zes activisten - een Nederlander, een Australiër en vier Nieuw-Zeelanders - zijn door een tweede boot van Sea Shepherd gered.

De walvisvangers en de tegenstanders geven elkaar de schuld voor de aanvaring. Sea Shepherd zegt dat de walvisvaarder en de trimaran stil voor elkaar lagen, toen de Shonan Maru 2 plotseling vooruit is gevaren en de boeg van de Ady Gil heeft afgerukt.

Volgens het Japanse walvisonderzoeksinstituut voeren de activisten echter vlak voor de walvisvaarder wiens bemanning met brandslangen nog heeft geprobeerd de trimaran op afstand te houden.

Sea Shepherd probeert de walvisvangst aan de Zuidpool een halt toe te roepen. De organisatie zegt nu 77 leden uit 16 landen op schepen in het gebied te hebben. Officieel vangen de Japanners de zoogdieren met het oog op de wetenschap.