"Niemand heeft iets opgemerkt, niemand"

De buurt waar de verdachte van de dubbele moord in Halen woont, reageert erg geschokt op het nieuws dat de man bekentenissen afgelegd zou hebben. Het ongeloof overheerst, vooral over het feit dat de verdachte schijnbaar een dubbelleven leidde.

Vannacht zou de buurman die aangehouden is in de zaak van de moorden op Shana Appeltans en Kevin Paulus, de moorden bekend hebben, al wil het parket dat niet bevestigen. De man geeft les technisch tekenen op de campus Amandina van de Sint-Martinusscholen in Herk-de-Stad. Daar had hij een onbesproken reputatie.

"Tijdens een crisisvergadering vanmorgen heeft het Hasseltse gerecht ons ingelicht over het feit dat een collega de dubbele moord bekend heeft. Dat is een zware klap, de verslagenheid in onze school is groot", zegt directeur Ludo Appeltans.

"We hebben meteen de directeurs van al onze scholen ingelicht, zodat die voor het begin van de lessen alle leerkrachten op de hoogte konden brengen. De leerkrachten mochten dan bij het begin van het eerste lesuur de uitleg doen over de bekentenissen van de leraar. Het was niet verplicht om les te geven."

De school heeft medewerkers van de dienst leerlingenbegeleiding, het CLB en de dienst Slachtofferhulp ingeschakeld om leerlingen bij te staan.

Een stille optocht

Ook bij de inwoners van Loksbergen, waar de verdachte en het vermoorde meisje Shana Appeltans woonden, is de verslagenheid groot.

De man kwam regelmatig iets drinken in de herberg van een plaatselijk streekmuseum. Leo Vandingenen, de voorzitter van het museum, zag de verdachte nog na de feiten. "Niemand heeft iets opgemerkt, niemand", reageert hij verbijsterd. "Je moet de dag erna toch nog gaan lesgeven, dat is niet te begrijpen. Toen het gerecht bij hem terechtkwam, dachten wij, dat kan bijna niet, zoiets doet hij toch niet?"

's Avonds was er een stille mars voor het vermoorde koppel. Het gemeentebestuur verwacht dat veel mensen daaraan zou deelnemen en had strenge veiligheidsmaatregelen genomen. De mars zal ook niet langs het huis van het vermoorde meisje en haar buurman trekken, zoals eerst gepland, maar zal een andere route nemen.