"Radicale imam vormt link tussen aanslagen"

Volgens de Jemenitische autoriteiten is er een verband tussen de mislukte aanslag op een vliegtuig naar Detroit, op kerstdag, en de dodelijke schietpartij in Fort Hood, in de VS, in november.

Zowel de Nigeriaanse terrorist op het vliegtuig van North West Airlines als de schutter op de Amerikaanse legerbasis van Fort Hood hadden contact met de radicale Amerikaans-Jementische imam Anwar al-Aulaqi, heeft de minister van Veiligheid van Jemen Rashid al-Alimi verteld op een persconferentie (foto).

In Fort Hood in Texas kwamen 13 Amerikaanse militairen om het leven. Al-Aulaqi zelf is intussen spoorloos. Volgens sommige bronnen is hij dood.

Nog volgens de Jemenitische regering kwam Umar Farouk Abdulmutallab, de dader van de mislukte aanslag op het vliegtuig, evenwel niet met Al Qaeda in contact in Jemen, maar in Londen. "Hij verbleef tussen 2005 en 2008 in Londen en we denken dat hij daar gerecruteerd is door radicale groepen in Groot-Brittannië."