AB InBev schrapt 299 banen in België

Er verdwijnen 299 banen bij de brouwer AB InBev in ons land. Dat is meegedeeld op ondernemingsraden in Leuven, Jupille en Hoegaarden en Brussel. Het grootste deel van de ontslagen valt in Leuven.

Bij AB InBev in ons land werken 3.000 mensen. De ontslagen vallen niet in productie zelf, maar bij de ondersteunende diensten, vooral in Leuven.  Daar zouden 179 banen verdwijnen.

De directie wil de ondersteunende diensten reorganiseren of uitbesteden. Er worden wel 40 nieuwe mensen aangenomen voor een televerkoop- en klantendienstcentrum in Leuven. Netto verliezen in totaal 97 arbeiders, 93 bedienden en 73 kaderleden hun baan.

De vakbonden reageren verslagen op het feit dat er zoveel banen sneuvelen. Ze beraden zich over acties. Een twintigtal militanten van het ABVV en het ACV hadden vanmorgen al de toegang tot de vestiging in Leuven geblokkeerd als een eerste waarschuwingsactie.

Gijzeling in Jupille

De vakbonden in de Luikse vestiging van Jupille reageerden heel wat feller. Zij gijzelen een tiental leden van de plaatselijke directie van de fabriek. 

Ze eisen dat de hoofddirectie de ontslagen ter plaatse komt toelichten. In Jupille gaan 63 van de 578 banen verloren.