Advocaat: "Pesterijen zijn wellicht het motief"

Volgens de advocaat van de hoofdverdachte in de dubbele moordzaak in Halen was zijn cliënt "moegetreiterd" door een van de slachtoffers, Kevin Paulus. De pesterijen zouden bij hem de stoppen hebben doen doorslaan. Eerder wilde het parket van Hasselt niet officieel bevestigen dat de verdachte bekentenissen heeft afgelegd.

Zaterdag werden de lichamen van Shana Appeltans (18) uit de Halense deelgemeente Loksbergen en Kevin Paulus (22) uit Kortenaken, in Vlaams-Brabant, teruggevonden in een uitgebrande wagen in Halen. Uit onderzoek bleek dat ze doodgeschoten waren.

Volgens de advocaat van de verdachte van de dubbele moord, zijn pesterijen wellicht het motief geweest voor het misdrijf. De man, Ronald J., vertelde zijn advocaat dat hij zich "uitgedaagd en getreiterd" voelde door de jongeman van het koppel, de vermoorde Kevin Paulus. Dat zou bij hem de stoppen hebben doen doorslaan.

De man zou verbaal uitgedaagd zijn, onder meer met woorden als "vuil varken". Hij zou ook van de straat af zijn gereden, en er zou vuilnis over zijn muur zijn gegooid. Door dat alles zou de verdachte "een onweerstaanbare drang" hebben gevoeld voor het plegen van de feiten.

De man zou niet onder invloed van alcohol of drugs geweest zijn op het moment van de feiten. Hij zou wel psychologische problemen hebben gehad na een scheiding. Door zijn verklaringen heeft de advocaat impliciet bevestigd dat zijn cliënt bekentenissen heeft afgelegd.

De advocaat, meester Jan Lambert, heeft zijn cliënt verteld dat hij de zaak niet verder zelf zal opvolgen, omdat hij niet is gespecialiseerd in strafzaken. Hij laat zich opvolgen door een collega.

Parket legt een vage verklaring af

Dinsdag hadden speurders de buurman van het vermoorde meisje opgepakt nadat hij zijn kinderen naar school had gebracht. Het parket zei toen dat er "aanwijzingen" waren dat de man bij de zaak betrokken was. Gisteren werden het huis en de tuin van de man binnenstebuiten gekeerd op zoek naar materiële bewijzen en werd de man ook aangehouden.

Vanmorgen berichtten de websites van de Corelio-kranten dat de man na urenlange ondervragingen had bekend dat hij de dubbele moord had gepleegd. Het nieuws werd aan de VRT-nieuwsredactie bevestigd, maar het parket wilde niets kwijt.

Op een korte persconferentie vanmiddag wilde de procureur van Hasselt Marc Rubens echter niet bevestigen of de buurman inderdaad tot bekentenissen is overgegaan. Het parket van Hasselt wil alle schendingen van het geheim van het onderzoek vermijden.

"Ik weet dat het gerucht circuleert dat de betrokkene vannacht bekentenissen zou hebben afgelegd, maar u zal uit mijn mond niet horen of dat bevestigd kan worden of niet. Er is wel een bijzondere doorbraak die wijst naar een oplossing in dit pijnlijke dossier", was het enige wat Rubens kwijt wilde.

"Respect voor familie van slachtoffers"

De speurders zijn vanmorgen wel gaan praten met de families van de slachtoffers over de doorbraak in het onderzoek. "Aan de familie kunnen wij in het kader van slachtofferzorg soms meer meedelen dan we in het brede publiek willen brengen", zei Rubens.

De procureur van Hasselt had kritiek op de manier waarop sommige media de afgelopen dagen over de zaak hebben bericht. "De hypotheses en veronderstellingen die de media brengen en die op niks steunen en soms tegenstrijdig zijn met onze bevindingen die wij om redenen nog niet kunnen prijsgeven, kunnen soms terug dodend zijn voor degenen die het lezen."

"Ik vraag respect voor de families van de slachtoffers en voor het geheel aan informatie dat wij wel in beperkte kring aan hen kunnen meedelen, maar dat wij vanuit ons ambt niet verspreid willen zien in de media, om het onderzoek niet te schaden."