Barroso steunt De Gucht in nieuwe rel met Congo

Europees commissaris Karel De Gucht heeft "de totale steun" van commissievoorzitter José Manuel Barroso in de nieuwe rel met Congo. De Gucht mag het land niet meer in nadat hij opnieuw kritiek had geuit op Congolese politici.

Europees commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking Karel De Gucht en zijn Congolese collega's politici, het zullen wellicht nooit de beste vrienden worden. Voor de zoveelste keer is er een rel tussen De Gucht en de Congolese overheid nadat De Gucht opnieuw kritiek had geuit op de politieke klasse in de voormalige Belgische kolonie. Congo is ontstemd over de nieuwe uitspraken van De Gucht en liet prompt weten dat de Europees commissaris niet langer welkom is in het land.

"Congo is een knoeiboel. Bijna alles moet opnieuw worden gedaan in het land", zei Karel De Gucht vorige maand in het Europees Parlement. Hij voegde er aan toe dat er geen degelijke politieke gesprekspartners zijn en dat ontwikkelingssamenwerking dan zinloos wordt.

Kinshasa reageert boos. Minister van Buitenlandse Zaken Alexis Thambwe Mwamba protesteert bij de Europese Unie tegen de "kwaadwillige uitspraken" van De Gucht. Hij heeft het over "een gebrek aan respect en verantwoordelijkheid" en uitspraken die "een zweem van racisme" bevatten. 

De Gucht mag Congo voorlopig niet meer binnen. In een mondelinge toelichting zegt Thambwe dat "een bezoek van EU-commissaris Karel De Gucht aan Congo op dit moment niet gewenst is, en elke visumaanvraag voor Congo dan ook als een provocatie zal worden opgevat".

De Gucht is niet echt onder de indruk. "Ik vind dat een aantal zaken in Congo fundamenteel verkeerd lopen en dat de burgerbevolking daar een bijzonder zware prijs voor betaalt. Ik heb dat allemaal al tien keer diplomatisch gezegd", zei hij in De Ochtend op Radio 1.

De Gucht staat met zijn mening niet alleen in de Europese Commissie. De speech die hij in het Europees Parlement gaf, was overigens op voorhand goedgekeurd door de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie Catherine Ashton. De Gucht heeft dan ook "de volledige steun" van commissievoorzitter José Manuel Barroso, liet een woordvoerder van de Europese Commissie verstaan.

De woordvoerder benadrukte dat de tussenkomst van De Gucht in het parlement het standpunt van de Commissie vertolkte. "Hij sprak niet in persoonlijke naam, maar in naam van het hele college van commissarissen." De woordvoerder herinnerde er ook aan dat de Commissie al jarenlang op beter bestuur in Congo hamert.

"Niet normaal om een commissaris een racist te noemen"

Het lijkt er dan ook op dat de Congolese overheid vooral op de man De Gucht heeft gespeeld en niet op de bal, de zware kritiek die De Gucht - en dus ook de hele Commissie - uitte. "Ik denk dat ik dat nu op een vrij correcte maar duidelijke manier heb gezegd en ik vind de reactie van de Congolese overheid verregaand", reageert De Gucht. "Ik vind het niet zo evident dat je van een Europees Commissaris zegt dat hij een racist is, ik vind dat niet normaal."

Karel De Gucht is nog even Europees Commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking, maar wordt de commissaris voor Handel in de nieuwe Commissie-Barroso, die later deze maand aantreedt.

Als minister van Buitenlandse Zaken van België lag hij de voorbije jaren wel vaker overhoop met de Congolese president Joseph Kabila (foto). In 2008 riep Kinshasa zijn ambassadeur uit Brussel terug en sloot het consulaat in Antwerpen zijn deuren na een scherpe uitspraak van De Gucht. Ons land moest toen op zijn beurt zijn consulaten in Bukavu en Lubumbashi sluiten.